top of page
  • Atma Amenti

KLIK-PROGRAM - zvučna pedagogija

Zvukom do opuštanja, primjenom različitih pristupa i metoda prema Peter Hess metodi.



Klik – zvučna komunikacija u zvučnim grupama nudi postave koje omogućuju oblikovanje optimalnih uvjeta za plodnu realizaciju kognitivnih programa.


Zvuk je nešto vrlo živo. Dopire do svakog i nudi svoju zdravu, harmoničnu vibraciju. Zvuk je red. Zvučna pedagogija zvukom doseže dubinu koja ne bi bila moguća samo kroz kreativne postave.


I djeca i odrasli ponovo dolaze u dodir sa sobom, s „malom srećom” u duši.


„Stanje sreće dio je našeg iskonskog iskustva”.


Pedagozi zvuka su pripovjedači. Šarenilom, obojenim pripovijetkama iz dalekog svijeta, odvode u svojevrsni idealni svijet s kojim mogu ili ne mogu ići u rezonanciju.





U zvučnoj pedagogiji namjerno se biraju pripovijetke koje potječu iz drugih kultura. Baš kao i kod zvučne masaže, polazimo sasvim udaljeno od problema i tako sprječavamo prirodni otpor.




Na tjelesnoj razini zvukovi djeluju putem sluha i dodira. Zvukovi mogu djelovati opuštajuće, reducirati stres i strahove i tako podržati prirodnu težnju organizma za skladom. Tako zvukovi mogu pozitivno djelovati na poticanje snaga samoiscjeljenja. U tom smislu se primjena zvukova može smatrati prevencijom. Zvukovi putem vibracija stimuliraju tijelo i mozak.


Zvukovi također pogoduju nastanku emocionalne rezonancije kao temelja ljudskih odnosa. Štoviše, oni mogu izazvati promijenjena stanja budne svijesti i tako omogućiti pristup neiskorištenim potencijalima.


Upravo ovu rezonanciju možemo koristiti u komunikaciji usmjerenoj ka rješenjima.


Kada se radi s mlađom djecom uspijeva se ostvariti vrlo osobne kontakte, ne putem razgovora, već kroz igru, dodir i zajedničku aktivnost.


Komunikaciju je moguće ostvariti i neverbalno. Djeci je potrebna odgovarajuća razina postupka. Ona otkrivaju rješenja putem metode „pokušaj i pogreška.”


Rad sa zvučnim zdjelama nam daje puno više mogućnosti za neverbalne komunikacijske forme.



Hraniti zdravu jezgru


U svakome od nas nalazi se zdrava jezgra!


Kada smo došli na svijet bili smo savršena čarobna i mala bića. Sastojali smo se od zdrave jezgre. Ova jezgra je međutim s vremenom, zbog različitih razloga, bivala sve manja. Bez obzira na to što se dogodi, jedan dio te jezgre ostat će očuvan. Ta jezgra je naše najveće blago i to je sjeme koje želimo hraniti, stupiti s njim u kontakt, kako bi stalno raslo i pretvorilo se u prekrasan cvijet.


Kada želimo djeci objasniti složene međusobne odnose osjetila, kao što je osjetilna percepcija okoline, slikovito se izražavamo. Osjetilne kanale koji vode do mozga možemo na primjer usporediti s autoputom.


Individualan pristup – dijete predškolske dobi i roditelj/roditelji


Prije ulaska u rad s djetetom obavlja se razgovor s roditeljima na kojem iznosimo određeni problem, te se daje prijedlog početka rada s djetetom uz prisutnost roditelja. Zajedno idemo kroz igre zvuka i pokreta, prilagođeno dobi i potrebama samog djeteta.


Primjenjuje se niz elemenata kroz igru na vrlo polagan način, bogat raznim različitim pristupima kroz crtanje, kretanje kroz prostor, nalaženje sigurnog mjesta i još mnogo toga.


U radu se koriste različite Peter Hess zvučne zdjele i palice, gongovi, rav vast sretni bubanj, rainmaker, ocean drum, kalimba, Wododstok zvono za iscjeljivanje i još mnogo toga iz široke palete instrumenata.


U radu se također primjenjuje šator za igru sigurnog prostora, tunel od tekstila, til raznih boja, stolica za prijestolje za pohvalu, papir za crtanje, ovisno o dobi : tempere, vodene, bojice, voštane boje, podloge za ležanje, jastuk, tanja deka.


Za dijete je potrebno donijeti čarapice ili papuče, i neku igračku koje dijete voli, te da bude u udobnoj odjeći.


Za roditelje: čiste čarape ili papuče.



Rad u grupi


Za rad u grupi organizira se uvodni razgovor s roditeljima da razmijenimo informacije o radu i djetetovim potrebama. Dobiva se formular za popunjavanje o mogućim bolestima, alergijama, strahovima, te suglasnost roditelja za sudjelovanje u Klik-zvučnom programu.

Također je potrebno ponijeti čiste čarape ili papuče za dijete, omiljenu igračku i po potrebi bočicu s vodom. Djeca ostaju u grupi, roditelji su vani te ovisno o temi moguće je sudjelovanje u igri roditelji i djeca.




Grupa predškolske dobi od 4 – 5 godina :6 djece u grupi


Grupa školaraca od 6 – 7 godina : 6 djece u grupi


Grupa od 8- 10 godina : 6 djece u grupi


Grupa od 11 – 13 godina : 6 djece u grupi


Grupa od 14 – 16 godina : 8 djece u grupi


Grupa od !7 – 18 godina : 8 djece u grupi



Neke od igara za individualno i grupu:

- Prijestolje pohvala


Cilj: biti vođen, učiti samoučinkovitost, doživjeti poštovanje i naučiti se poštovati


- Moj prostor


Cilj: Opažati svoj unutarnji i vanjski prostor. Doživjeti, promatrati kako se unutarnji/vanjski prostor druge djece preklapa s njihovim vlastitim, prodire jedan u drugi, doživjeti i osjetiti granice, percipirati rezonanciju.


- Unutarnji ritam


Cilj: Uzemljenje, osjećati se kao dio cjeline. Duboko, zdravo disanje


- Škrinja s blagom


Cilj : Pomoću rezonancije koja nastaje djelovanjem zvučnih zdjela, moguće je djeci olakšati stvaranje empatijskog ponašanja.


Čak je kod konfliktnih situacija putem neverbalne komunikacije zvučnim zdjelama moguće rješavanje razmirica.


- Termometar osjećaja


Cilj: Djeca postanu svjesna svojih trenutnih osjećaja i nauče ih izraziti riječima. Ona razmišljaju o tome što im je potrebno da bi im bilo bolje. Različiti resursi se imenuju i putem postave i primjene zvučnih zdjela se korisno iskorištavaju.


- Čarobno pitanje ( uključivanje pomoćnih osjetila)


Cilj : Čarobno pitanje je jedna priča iz razgovora usmjerenog ka rješenju u kojem je moguće predstaviti si život bez poteškoća i problema. Što bi bilo ako...? Ukoliko bi rješenje već bilo tu, što bi ti nakon toga napravio i td...? Time bi se stvorila mogućnost približiti se zdravoj jezgri i dozvoliti razvijanje pozitivnih slika. Pri tome je važno razumjeti svakodnevne situacije djece.


- Mjesto blaga


Ciljevi : Svijest o vlastitoj snazi se mora proširiti i putem opažanja i manifestiranja usidriti u vlastitom tijelu. Cilj je i kasnije moći doživljene resurse, na primjer polaganjem vlastite ruke na tijelo.


- Snažne ruke


Cilj : Ovom tehnikom djecu možemo ohrabriti da govore o svojim sposobnostima i snazi. To može biti vrijedan završetak projekta koji omogućava prepoznavanje vlastitih potencijala i čini ih vidljivim roditeljima ili prijateljima.


Prateće putovanje maštom za djecu


- Naš dah


Cilj : osvijestiti disanje cijelim tijelom, mir, sigurnost


- Iz prošlosti u budućnost – idealno kod prijelaza djece iz vrtića u školu i ostalim životnim prekretnicama.


Cilj : Za rastanke je potrebno dati prostor osjećajima i napraviti jasne korake u nepoznatu – budućnost. Stvara se prostor za opuštanje i radovanje novim životnim otkrićima.


Od igara ima još i:


- Zvučna igra: Ležeća osmica


Cilj: izbalansirati se, naći vlastito središte, naći ravnotežu, pogled unutar sebe.


- Zvučna igra: Ja govorim o sebi i upoznajem sebe


Cilj: Podrška procesu integracije u grupu putem osvještavanja svega sebstva i sebstva drugih sudionika u grupi. Jačanje Sebe – pojavljivanje pred drugima – i govor pred drugima; jačanje samosvijesti


- Zvučna igra: Igra konjića


Cilj: Igra služi za otapanje napetosti. Može se primijeniti u „dolasku„ ili u „otpuštanju (pražnjenju).”


- Zvučna igra: Vježba za uporabu palice


Smanjivati se sukladno sve tišem tonu


Zvučne boje


Osluškivati zvukove različitih instrumenata


Pronaći Zdjeličnu zvučnu zdjelu


Piramida


- Zvučne igre: Zvučne slike u vodi


Obuzdaj male nemire


Pijesak za ptice i zvučna zdjelama


Trajanje zvuka


Zvučna pećina


Igra jeke


Životinje


Iz zvuka u tišinu

I još mnogo drugih igra s ciljem osvijestiti osjetila, opažanje, samoopažanje, empatija, samopoštovanje i poštovanje...


Zvučne masaže za djecu – individualno (dijete je obučeno)


Potrebna je udobna odjeća, čiste čarape za dijete.


Uvodni razgovor s roditeljima u kojem razmjenjujemo informacije o djetetu, eventualnim bolestima, poteškoćama i slično. Roditelji dobivaju formular o bitnim podacima djeteta važnih za rad i pristup te suglasnost o tretmanu.


Zvuk zvučnih zdjela pruža podražaj na koji djeca vrlo rado i brzo reagiraju i tako pomažu fokusiranju pažnje na pozitivan osjećaj i rješenje.


Stvaranje preduvjeta za koncentraciju i pažnju


Fizičke vibracije zvučnih zdjela stvaraju vibro–taktilne podražaje koji se mogu koristiti za specifične stimulacije.


Osim toga, slušno podražavanje harmoničnim zvukovima opušta i smanjuje stres. Opuštenost je preduvjet koji pogoduje zahtjevima koncentracije i pažnje i tako doprinosi usvajanju i promjeni obrazovnih sadržaja.


Raznovrsni doživljaji sa zvukom orijentirani su k iskustvu uspješnosti.


Učenje uz zvuk i posebnu zvučnu masažu unaprjeđuje i potiče:


- osnovne spoznaje sposobnosti kao što je opažanje


- osjećaj učinkovitosti


- sposobnosti komunikacije i izražavanja


- socijalne sposobnosti


- prevenciju stresa


Zvuk i zvučne vibracije:


- brzo dovode do ugodnog opuštanja


- bude znatiželju i pažnju


- direktno se obraćaju emocijama


- omogućuju cjelovit doživljaj tijela


- zvuk je auditivni poticaj


- vibracija je vibro – taktilni poticaj


- raznolik, osjećajni pristup djetetu


Koriste se različite zvučne zdjele i palice u primjeni.


Elementi rada prilagođavaju se djetetu i potrebi.






bottom of page